HAKKIMIZDA
Ülkemizde ebelik eğitimi 1992 yılında Sağlık Bakanlığı ve YÖK arasında imzalanan protokol gereği üniversitelerde lisans düzeyinde sürdürülmektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak da Sağlık Bilimleri Fakülte'miz Ebelik bölümü bu bağlamda 1997-1998 eğitim-öğretim yılından günümüze dek sağlık hizmetlerinde görev almak üzere ebe yetiştirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) değişen ve gelişen sağlık gereksinimleri paralelinde “Herkes İçin Sağlık” sloganıyla başlayan bir dizi konferansları ve bildirgelerinin olduğu görülmektedir. Tüm konferansların ortak ana teması sağlıkta eşitlik hakkaniyet koruyucu sağlık hizmetleri ve sağlığın korunması- geliştirilmesi toplum katılımının sağlanmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ’21. Yüzyılda Herkes İçin Sağlık’ sloganıyla sağlık hizmetlerine yönelik insan kaynaklarının geliştirilmesi için özellikle sağlık profesyonellerinin eğitimli iyi kalitede geliştirici koruyucu tedavi edici ve rehabilite edici hizmetleri vermeye hazırlayan klinik ve halk sağlığı uygulaması arasında köprü kurmasına yardımcı olabilecek nitelikte eğitimin önemini vurgulamıştır. Ebe gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlayan normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptıran yeni doğanın bakımı aile planlaması danışmanlığı yapmak üzere eğitim almış kişi olarak tanımlanmaktadır. Buna göre toplumun sağlığının korunup geliştirilmesi anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi alanında büyük rollere sahiptir. Üstlendiği rollerle birlikte sağlık profesyonelleri arasında ebeler gerek klinikte gerekse toplum sağlığı uygulamalarında hasta ile en fazla iletişimde bulunan sağlık profesyonelleridir. Bu nedenle de ebelerin eğitimi sağlık eğitimi içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü kurulduğu tarihten bu yana sağlıklı/hasta insanın bakımında farkını fark ettirebilecek ebelerin yetişmesi için özveri ile çalışmış ve sağlık alanındaki gelişimlerin gereği olarak hep değişime açık olmuştur. Bu nedenle sürekli bilimsel platformda sesini duyurmuş ve gelişip büyüyen akademik kadrosu ile uluslar arası standartlarda ebe yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Ebelik Programın Eğitim Amaçları;
E.A.1.Ebelik mesleğinin temel kuram, kavram ve ilkelerini benimseyecek kuramsal bilgi ve beceriye sahip, mesleki rol ve sorumluluklarının bilincinde yenilikçi ve çağdaş ebeler yetiştirmektir.
E.A.2.Temel sağlık hizmetlerinde gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerde kadın, gebe, anne ve yeni doğanı; mesleki etik ilkelerle, aile ve toplum içinde bütüncül bir anlayışla ele alabilecek, sağlığı koruyacak, geliştirecek ve bakım gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde danışmanlık ve eğitim sunacak ebeler yetiştirmektir.
E.A.3. Sağlık ekibi içerisinde meslek içi ve meslekler arası iş birliği yaparak, etkili iletişim kuran, kanıta dayalı ve bütüncül yaklaşımla ebelik süreci doğrultusunda bilişim ve bakım teknolojilerini kullanacak ebeler yetiştirmektir.
E.A.4. Yaşam boyu öğrenmenin bilinciyle ebelik uygulamalarını geliştirmek için mesleki ve kişisel gelişimlerini sürdürecek araştırmacı ebeler yetiştirmektir.